ຫ້ອງແຖວ ປະຕູສີແດງ,ຄວາມງາມຂອງເຮືອນຢູ່ອາໄສທີ່ແຝງໂຕໃນຄວາມລຽບງ່າຍຂອງຊຸມຊົນເກົ່າເຂດສີຫອມ


ເມື່ອທ່ານໃດມີໂອກາດໄດ້ເຂົ້າມາສໍາພັດໃນເຂດເມືອງເກົ່າ ຂອງນະຄອນຫລວງວຽງຈັນ, ທີ່ບ້ານ ວັນຈັນ

ທ່ານອາດຈະໄດ້ພົບກັບໜຶ່ງອາຄານທີ່ເປັນ ເຮືອນຢູ່ອາໄສປະເພດຕຶກແຖວທີ່ມີຮູບຮ່າງເດັ່ນແປກຕາຈາກບັນດາອາຄານໃກ້ຄຽງ ໃນເຂດຄຸ້ມບ້ານສີຫອມ ດ້ວຍລັກສະນະຂອງລະບຽງຊັ້ນສອງທີ່ຢື່ນອອກມາ ແລະ ຮົ້ວຫນ້າບ້ານສີຂາວທີ່ປິດລ້ອມຄວາມເປັນສ່ວນຕົວຂອງພື້ນທີ່ໄວ້; ແຕ່ເຖິງວ່າຈະເປັນແນວນັ້ນ ປະຕູໄມ້ສີແດງນ້ອຍ ພ້ອມກັບໂຖ

 

ຕົ້ນໄມ້ທີ່ຈັດວາງໄວ້ຢູ່ຢ່າງເປັນລະບຽບ ພັດມີລັກສະນະທີ່ເປັນມິດ ພ້ອມຕ້ອນຮັບທຸກການຢ້ຽມຢາມໄດ້ຢ່າງຫນ້າຮັກ ແລະ ເປັນກັນເອງ.

 

 

At the old town of Vientiane capital, Watchan Village,

a two-story residence follows the same general arrangement of its neighbors, but is completely differentiated from them by its new look: a modernized balcony and a white painted concrete wall preserving a sense of intimate enclosure. However, a tiny wooden red door with plants on either side is well-placed offering a lovely and welcoming presence.

ພາຍໃຕ້ ໂຄງສ້າງເດີມຂອງເຮືອນທີ່ມີຢູ່ແລ້ວ ໄດ້ມີການສ້ອມແປງ, ປັບປຸງ ແລະ ຈັດວາງພື້ນທີ່ໃຫມ່ເປັນບາງສ່ວນທີ່ອອກແບບໂດຍ ທ່ານ ມິມີ່ເອງ ໂດຍເນັ້ນໃຫ້ພື້ນທີ່ມີຄວາມໂລ່ງສະບາຍ ໃນໂທນສີອົບອຸ່ນສະບາຍຕາ ດ້ວຍການປັບປ່ຽນສີຂອງຝາ ແລະ ເພດານໃຫ້ເປັນສີທີ່ແຈ້ງສະຫວ່າງເຊັ່ນ ສີຂາວ, ສີເຫລືອງ ແລະ ສີຂຽວອ່ອນ ສະຫລັບສັບປ່ຽນເພື່ອເພີ່ມອັດທະລົດໃຫ້ແຕ່ລະມູມຫ້ອງບໍ່ຫນ້າເບື່ອ. ແຕ່ລະສ່ວນຂອງບ້ານລ້ວນແຕ່ເຊື່ອມເຖິງກັນ ປາສະຈາກຝາກັ້ນຫ້ອງ ໂດຍສະເພາະໃນເຂດຂອງຂັ້ນໄດ ທີ່ທ່ານມິມີ່ຕັ້ງໃຈທຸບຝາເດີມທີ່ເຄີຍຂັ້ນແບ່ງພື້ນທີ່ດັ່ງກ່າວອອກ ເພື່ອໃຫ້ຊັ້ນລຸ່ມ ແລະ ຊັ້ນເທິງໄດ້ລຸລ່ວງເຖິງກັນ ຍິ່ງເຮັດໃຫ້ພື້ນທີ່ດັ່ງກ່າວຍິ່ງສູງໂລ່ງຂຶ້ນໄປຕື່ມອີກ ພ້ອມຍັງເຮັດໃຫ້ຂັ້ນໄດກາຍເປັນຕົວເດັ່ນ ຄືກັບວ່າໄດ້ນໍາເອົາງານປະຕິມະກໍາຫນຶ່ງມາຕັ້ງວາງໄວ້ກາງເຮືອນ.

Mimi (the owner of the house) focused on improving the existing layout of the old house and refurbishing the spaces to make a spacious interior. Bright color tones, white, light yellow and green, are used for each wall help to create a fresh interior and also to depict playful transitions between functional areas. Mimi did not hesitate to remove existing walls, rather he considered ways of structurally opening up the house and allowing the narrow spaces to be connected. Without walls, the sunlight filters down as a spotlight through a staircase making them a feature of this house.

ເຮືອນຫລັງນີ້ ບໍ່ໄດ້ຕົກແຕ່ງຢ່າງຫລູຫລາອະລັງການ, ມີໄອເດຍການປັບປ່ຽນພື້ນທີ່ພາຍໃນເຮືອນທີ່ລຽບງ່າຍ ແລະ ຄໍານຶງເຖິງງົບປະມານທີ່ຄຸ້ມຄ່າ ຫລາຍກວ່າເນັ້ນໃສ່ເຄື່ອງຂອງທີ່ມີລາຄາແພງ.

 ຄຸນຄ່າຂອງເຮືອນຫລັງນີ້ຈຶ່ງແມ່ນບັນດາຜົນງານສິລະປະທີ່ສະແດງອອກຜ່ານທຸກລາຍລະອຽດໃນທຸກພື້ນຜິວຂອງທຸກມຸມຫ້ອງ ທີ່ຖືກຫລອມລວມກັນດ້ວຍຄວາມຫລົງໃຫລ, ຄວາມຮັກ ແລະ ຄວາມໃສ່ໃຈ, ຕໍ່ໃຫ້ຈະມີບ້ານຫລັງໃຫຍ່ໂຕມະໂຫລານ ຕົກແຕ່ງດ້ວຍໄມ້ຫາຍາກລາຄາແພງ ແຕ່ຖ້າຫາກຂາດສິລະປະ ຫລື ຜົນງານສິລປ໌ໃດໆຫ້ອຍຢູ່ເທິງຝາ ກໍຈະເປັນພຽງຫ້ອງມືດຂະຫນາດໃຫຍ່ທີ່ຫນາວເຢັນ.

 

    Instead of luxury items, this house is rich with art. While a modest budget determined the choice of materials and construction techniques used throughout the renovation and furnishing, the design details represented the passion, love and care of the owner. Without arts, an extravagant house is just a huge cold cave.